[...] tlenu i wodoru. Są one przekształcane w glukozę będącą dla organizmu istotnym źródłem energii, którą można szybko uruchomić. Węglowodany jednocząsteczkowe (cukry proste): — glukoza; można ją znaleźć w miodzie i owocach, — fruktoza; znajduje się również w miodzie i owocach, — galaktoza; znajduje się w mleku. Węglowodany dwucząsteczkowe [...]
[...] dieta osób uprawiających sporty siłowe dostarcza ok. 500g węglowodanów na dobę. Wśród ogólnej puli cukrowców wchłanianych w przewodzie pokarmowym największy udział ma glukoza (ok.75%), następnie fruktoza (ok. 20%) oraz galaktoza (ok.5%). Procesowi rozkładu podlegają również wewnątrzustrojowe zasoby węglowodanów zgromadzone w postaci [...]
Glukoza - cukier gronowy, szeroko rozpowszechniony w naturze. Znajduje się w sokach roślinnych, zwłaszcza owocowych. Ilość glukozy w owocach zależy od ich gatunku i stanu dojrzałości. Glukoza jest cukrem fizjologicznym - znajduje się w płynach ustrojowych. Pod wpływem drożdży ulega fermentacji, Galaktoza - rzadko występuje w stanie wolnym. U [...]
[...] od 3 do 8 atomów węgla połączonych łańcuchowo; zależnie od ich liczby w cząsteczce rozróżnia się: triozy, tetrozy, pentozy (np. arabinoza, ksyloza, ryboza), heksozy (np. glukoza, fruktoza, galaktoza, mannoza), heptozy, oktozy; ważną grupę monosacharydów stanowią ich pochodne deoksysacharydy i aminosacharydy. Monosacharydy charakteryzują się [...]
laktoza to cukier (glukoza i galaktoza) , limit jest taki ile pomieszczą twoje mięśnie w glikogenie mięśniowym, jeśli będzie nadmiar cukrów/węglowodanów jak kto woli to odłoży się. fruktoza jest jest magazywnowana w wątrobie, inna bajka zupełnie. co do rozkładu węglowodanów staraj się aby było jak najmniej sacharozy i laktozy a jak najwięcej [...]
POZBIERAŁEM TO WSZYSTKO Z PARU STRONEK ALE NIE CHCIAŁBYM TU ROBIĆ REKLAMY WSKAZANIA DIETETYCZNE DLA TRENUJĄCYCH KULTURYSTYKĘ Żmudny proces zdobywania siły i masy mięśniowej w głównej mierze uzależniony jest od odpowiednio dobranej intensywności i objętości treningu jak i od prawidłowego odżywiania. Aby wytrzymać trudy wielogodzinnego wysiłku [...]
Żmudny proces zdobywania siły i masy mięśniowej w głównej mierze uzależniony jest od odpowiednio dobranej intensywności i objętości treningu jak i od prawidłowego odżywiania. Aby wytrzymać trudy wielogodzinnego wysiłku fizycznego i mieć ze stanu tego efekty w postaci przyrostów mięśniowych należy dostarczyć pracującym mięśniom określoną ilość [...]
[...] grupy fosforanowej sprzężone z syntezą cząsteczki ATP. Aby nie wdawać się w nadmierne szczegóły, sumarycznie szlak ten można przedstawić następującym równaniem: C6H12O6 (glukoza) + 2 NAD + 2 ADP + 2 P ® 2C3H4O3 (pirogronian) + 2 NADH2 + 2 ATP W szlaku glikolizy na początku zostają zużyte 2 cząsteczki ATP do przyłączania grup [...]
[...] źródło energii dla Twoich mięśni, bowiem z cząsteczki glukozy pochodzącej z glikogenu, w czasie glikolizy beztlenowej zyskasz 3 mole ATP, a gdy substratem jest wolna glukoza zyskasz 2 mole tego bogatoenergetycznego związku. Dlatego: NAPEŁNIJ SWÓJ GLIKOGEN MIEŚNIOWY. WĘGLOWODANY W TRAKCIE TRENINGU, ZAWODÓW Uzupełnianie zasobów glikogenu, [...]
[...] rzeczywistości jest ich pięć, ale opiszę tylko te, które odgrywają dla nas istotną rolę i mają znaczenie w żywieniu sportowców: A. Cukry proste (monocukry = monosacharydy): glukoza, fruktoza - cukier owocowy. B. Cukry złożone: a. Dwucukry (disacharydy): sacharoza - cukier spożywczy, laktoza - cukier mleczny, maltoza. b. Wielocukry [...]
sog ale glukoza, fruktoza czy laktoza to są disacharydy. Galaktoza nie ! Moderator działów Sporty Ogólnorozwojowe & Dla Zupełnie "Zielonych" Instruktor JUDO
macciej: nieprawda glukoza,fruktoza,galaktoza to sa cukry proste natomiast laktoza to kondensacja B-galaktozy + B-glukozy tyle odnosnei Twojej wypowiedzi ,tego na gorze nie czytalem ;)
[...] Podobno średnio zjadamy 25 łyżeczek cukru dziennie. Nawet jeśli nie słodzimy kawy czy herbaty, cukier jest obecny w wielu produktach i to wcale nie słodkich, często jako glukoza, fruktoza, galaktoza, sacharoza, laktoza, maltoza, sorbitol, karmel, monosacharyd, melasa, glicerol, itp. Dlatego nie tak łatwo jest ograniczyć jego spożycie. A [...]
łoj sorka, powaliło mi sie, oczywiście że masz rację. "rozróżnia się oligosacharydy, m.in. glukoza, fruktoza, galaktoza" - chodziło mi o to że to są monosacharydy Moderator działów Sporty Ogólnorozwojowe & Dla Zupełnie "Zielonych" Instruktor JUDO
Zdecydowanie glukoza. Uzasadnić można to w ten sposób ze jest ona najaktywniej wchłaniana przez sciany jelita cienkiego. Druga w kolejności jest galaktoza a dopiero pozniej fruktoza na zasadzie transportu biernego. Nam zalezy na czasie dlatego lepiej uzyc glukozy. ***Moderator Działów : Dla Zupełnie "Zielonych" & Fitness***
fruktoza to cukier występujący w owocach,stosowany jest przeważnie przez diabetyków zamiast sacharozy Megon - galaktoza występuje w mleku w postaci związanej z glukozą,czyli jako laktoza
Frutkoza to nie jest cukier złożony tylko prosty (są dokładnie 3 cukry proste - fruktoza galaktoza i glukoza -> do tej ostatniej sprowadzane są wszystkie cukry wprowadzone do organizmu) Niestety ma bardzo niski indeks glikemiczny dlatego nie nadaje się do popijania kreatyny.
cukry -> potoczna nazwa na mono i disacharydy: jak glukoza (dextroza), ryboza, deoksyryboza, rybuloza, galaktoza i fruktoza, sacharoza, laktoza, maltoza, celobioza. zazwyczaj chodzi o te które podkreśliłem.